cara goreng ikan pekasam

Ini salah satu resepinya yang terkenal iaitu ikan gelama pekasam homemade. Jemur tu anggaran selama 1 jam 2 jam.


Cara Masak Ikan Bawal Goreng Kicap How To Cook Soy Sauce Fried Pomfret Fish Youtube Food Videos Food Blog Easy Meals

Korang gaul rata ikan dengan garam kasar dan perapkan dalam 3 hari.

. Rangup Goreng Cantik Tak Hangit. Pastikan beras tidak hangit supaya rasa pekasam jadi sedap. Resipinya senang dan sangat sedap.

Masukkan air garam yang sudah sejuk dimasak terlebih dahulu. Biar sampai garing baru terbalikkan jangan kerap terbalikkan nanti hancur 2 kali cukup 4. Mula-mula sekali bersihkan ikan.

Selalunya kita kerap makan ikan pekasam je. IKAN PEKASAM RANGUP DAN SEDAPMana nak dapat Ikan Pekasam Rangup Sedap Banyak dan MurahAsyik makan makanan biasa janak rasa makanan kampung pul. Ada yang suka sekali kepala.

Apabila ikan dah garing angkat dan toskan. Anggaran 1kg ikan 100g garam. Dah nama pun orang Melayu tekak pun kadang-kadang teringin benar hendak makan hidangan asli orang kampung.

Gaul beras tumbuk bersama daging hingga rata dan bersalut sempurna. Puas hati dapat makan panas-panas lepas goreng ikan tu masukkan. Lagi lama diperap sebenarnya lagi sedap.

Bila ikan dah separuh masak terbalikkan ikan dan ketepikan sedikit untuk menggoreng bawang dan cili api bersama. Jadi buat penggemar ikan pekasam bole cuba buat sendiri di rumah. Setelah ikan siap dibersihkan masukkan garam anggaran 1 kilo ikan seratus gm garam.

Kali ini kami kongsikan satu cara penyediaan yang cukup ringkas. Kemudian jemur ikan di bawah panas matahari. Jadi hari ni sis nak share sikit cara paling senang nak masak ikan pekasam yang boleh korang semua buat.

Pekena selera kampung pun sedap juga kan. Selepas seminggu ikan pekasam dah boleh di goreng. Simple pulak cara nak buat ikan pekasam ikut cara ni.

Jom bahan yang diperlukan dan cara buat Ikan Pekasam Goreng Pecah Telur. Anggaran saiz 2 inci setiap bahagian. Sangai beras sampai perang dengan api sederhana.

Bila siap digoreng tumbuk atau kisar kasar beras tadi. Peramkan ikan dengan garam semalaman di dalam peti ais. Simpan dalam peti ais semalaman 2.

Bahan-bahan perapannya sikit je. Baca Artikel Menarik Lain Di Sini. Tapi kalau dah perap 2 minggu sebenarnya dah boleh goreng.

Alahai bila dah tiba hujung-hujung minggu ni mulalah selera makan lain macam tu datang. Boleh cuba cara membuat ikan pekasam yang dikongsikan oleh Kudin Kickdafella ini. Kemudian ambil beras yang sudah disanga dan ditumbuk itu lalu gaulkan dengan ikan yang sudah disimpan tadi.

Goreng dahulu ikan bersama beras hancur sekali dengan minyak yang cukup-cukup untuk mengoreng ikan tu. CARA PENYEDIAAN IKAN PEKASAM TENGGIRI. Dalam ramuan daging pekasam ni sudah tentu ada bahan yang buatkan rasanya masam iaitu asam keping dan juga garam yang.

Sanga goreng tanpa minyak beras dan tumbuk secara sederhana sebelum digaulkan dengan ikan. Ambil kuali dan goreng beras sehingga garing dan keperangan. PEKASAM IKAN PUYU GORENG Fried Anabas Fish Fermented Pekasam resepi Chef Alexiswandy.

Beras tidak perlu dibasuh. Tip goreng ikan pekasam. Dimasak dengan apa cara sekalipun tetap memenuhi cita rasa khususnya penggemar tegarnya.

Kalau mak ayah kita ada dekat rumah atau kita di rumah mak ayah memang seronok buat ikan pekasam ni. Rasa ikan pekasam ni lebih kepada masin dan masam. Resepi Serta Cara Buat Ikan Pekasam Paling Senang.

Senang tetapi sedap. Kepala boleh dibuang atau tidak. Sebab banyak dijual di kedai runcit.

Lepas tu kisar kasar beras. Cara Buat Kerepek Kentang Homemade Nipis. Lagi banyak beras lagi nampak menarik.

SEDAP TAK TAU NAK HABAQ. Rupanya cara buat pekasam daging ni tidaklah susah mana. Betul sebut sahaja Ikan Pekasam pasti ramai kecur liur.

Tos dan ketepikan. Goreng ikan dengan api yang perlahan. Today I am cook one more recipe classic use pekasam fer.

Sekarang ni makin banyak orang buat pekasam daging pula yang ternyata sedap juga rasanya. Bahan yang korang perlukan cuma. Beras siap dicuci dan ditos garam kasar.

Di setiap susunan ikan dalam bekas bertutup letakkan asam keping pilihan sekitar satu ke dua keping. Kikis ikan dan asingkan berasnya. So jawapan dia kena cuba sendiri dirumah ikut betul betul step yang kak JM kongsikan ni resepi pekasam daging ni sebenarnya ba.

Yang mana nak buat tapi tak sempat nak buat sekarang simpan dulu resepi ini untuk rujukan akan datang. Cara membuatnya lebih kepada peram ikan seberapa lama dan kemudian goreng. Cara menggoreng iaitu dengan menggoreng bersama bawang merah dan cili api.

Hanya guna 4 bahan saja peram dan seminggu dah boleh goreng dan makan.


Rahasia Sedap Fermentasi Ikan Atau Pekasam Food Make It Yourself Shrimp


Pin On Popular Trending


Pin On Asian Food Adventures


Pin On Msian Fish Prawns


Ikan Pekasam Food Meat Steak


Ikan Pekasam Processing The Worst Smelling Fish Cara Packing Ikan Pe Whole Food Recipes Food Smoothie Recipes Healthy


Pin On My Future Home


Pin By Clear Skye On What S Cooking Foodstuff Beef Food


Secubit Garam Gulai Ayam Ikan Pekasam Goreng For Day 1 Malaysian Cuisine Indian Dishes Cuisine


Ikan Pekasam Goreng Malaysian Food Food Dishes


Cara Membuat Ikan Pekasam Makan Dengan Nasi Pun Dah Cukup Mari Berkongsi Homemade Recipes Sauce Recipes Fish


Pin On Indonesian Food And Drink


Kacang Buncis Goreng Telur Resep Makanan Makanan Resep


Pin By Martha Tambunan On Yummy Tummy Idea Tips Tricks Resep Ayam Mudah Ide Makanan Resep Makanan


Cara Buat Pekasam Ikan Lampam Make It Yourself Food


Pekasam Daging Malaysian Food Asian Desserts Pickling Recipes


Geehut


Paru Goreng Ala Keluarga Nugraha Makanan Enak Resep Makanan Bayi Makanan Dan Minuman


Pin Di Dapoq Cheq Youtube Cooking Channel

Comments

Popular posts from this blog

cara mengobati asma dengan bawang putih

kadar bayaran saman trafik

rsud sawah besar